Dela detta inlägg

Äntligen är det dags för nu rufflucka! Som vi svurit genom åren över den gamla, som inte går att öppna ordentligt och slår igen bara man tittar på den.

Modell

Båtens originallucka består av en ram i trä med en skiva plexiglas ovanpå. Luckan på vår båt var däremot något annat. En ranglig historia i två våningar som inte går att öppna hela vägen. För att få en bra passform på den nya var det säkrast att ta mått från båten istället för från luckan.

För att få till en bra passform och en lucka som funkar perfekt valde jag att först tillverka en luckram i ek, innan den "riktiga" luckan som kommer tillverkas i teak. I detta första exemplar valde jag sinkning för att foga samman de fyra bitarna, om det blir så i den slutgiltiga luckan återstår att se.

Sinkjigg

Först tillverkade jag en sinkjigg utifrån 14 mm ekbitar som fogades samman likt en dubbel kam. Efter att de fyra bitarna som skall bilda luckan sågats till spändes de fast i jiggen och med ett frässtål med kullager i botten var det lätt att få till fin passform.

Kurvatur

Träbiten längst förut har en kurvatur i underkant, för att följa rufftakets krökning. Denna mallades av med kartong, passbit och en penna och fördes sedan över till en bit genomskinlig plast. Krökningen överfördes i sin tur med hjälp av en lång stålskala till en bit plywood för att skapa en fräsjigg. Denna kan sedan används på både denna och den slutgiltiga luckan.

Med fräsjiggen temporärt fixerad vid arbetsstycket kunde kurvaturen sedan kopieras till arbetsstycket med hjälp av ett frässtål med kullager i toppen. Båda frässtålen är så kallade spiralstål vilka är överlägsna vanliga stål.

Limning

Efter att ha provmonterat alla bitar och tvingar var det bara att skrida till verket. På det ena arbetsstycket smetade jag ut polyuretanlim och det andra sprayade jag lätt med vatten. För att få lite extra hjälp att bibehålla all vinklar räta använde jag fyra fiffga 90-graders jiggar innan jag till slut satte själva limfogen i spänn med vanliga tvingar. Polyurethanlim är ett superstarkt trälim för utomhusbruk som härdar med hjälp av fukten i luften och för att ge det lite hjälp på traven kan man fukta virket.

Föregående inlägg

lördag 23 november 2024 14:09
Relaterat
Laddar konversation