Dela detta inlägg

Efter nästan två års renovering är nu båten inte bara seglingsklar utan även rejält uppfräshad.

Efter att vi lastat i de nya dynorna var det bara ett par mindre saker som behövde fixas. Innan vi kastade passade Mamman på att klippa till ett par fina mattor att lägga på durken i förpiken och mellan pentryt och navbordet. Efter att vi rev ut det som låg där tidigare hade skrovet varit bart och varit måttligt inbjudande. Nu ligger där en slitstark mörkbeige fluffig matta som är betydligt mycket skönare att sätta fötterna på en kall höstdag.

Det blåste bra så vi tog in ett rev i storen och gjorde en kort seglats till Fiskebäck där vi skulle hämta en stege för vidare transport till Köpstadsö. Det blåste friskt och seglen är gamla och bukiga så det vi vann inte direkt några poäng för hög kryssvinkel - men inget oväntat. Storen är enligt segelmakaren 20-25 år gammal och rullgenuan kanske fem år yngre. Efter att stegen lastats ombord i Fiskebäck gick vi för motor hela vägen till Köpstads ö. Mamman stod till rors och jag satt nere i maskinrummet för att mäta och hålla se om all uppförde sig som förväntat.

Verkligt motortest

Nu kunde vi äntligen göra ett mer realistiskt test. Vi körde rakt mot vinden ca 6-7 m/s i måttlig sjö men emellanåt lite svall från skärgårdsbåtarna med ett avsiktligt lite större pådrag. Båten gjorde ca 4,5 knop och effektuttaget låg på ca 3,5 kW ibland uppåt 4. Detta pådrag hade räckt i fyra timmar och då tagit oss 18 Nm. Ett lägre pådrag hade räckt mycket längre men givetvis tagit längre tid.  Kylsystemet fungerade bra; styrdonet blev ca 75 °C och när vi kom fram hade vi varmt och gott diskvatten i VV-beredaren.

Dags att fira

Väl förtöjda firade vi rom och en kall öl. Dagen därpå kom vänner och hälsade på och firandet fortsatte hela dagen med bubbel och salta bad.

Summering av första seglatsen

Allt fungerade exakt som förväntat. De gamla seglen kryssar dåligt och den nya motorn går perfekt, vagnen till storskotet fungerar men är bedrövlig och pentry och kylbox är fantastisk. Hittills har allt gått enligt plan.

Föregående inlägg

måndag 31 juli 2023 23:08

Nästa inlägg

måndag 21 augusti 2023 12:10
Ämnen