Dela detta inlägg

Egentligen blev de klara redan förra året men eftersom vi aldrig kom iväg då har de snällt väntat på oss hemma under sängen väl inslagna.

Redan tidigt förra vintern började Mamman att malla av alla bäddarna i båten. Arbetet med att konvertera till elmotor var i full gång så det var nog inte så lätt att komma åt - jag hade ju belamrat hela båten med verktyg, material och annat bråte. Trots allt som stod i vägen lyckades hon, efter alla konstens regler att malla av det hela mycket noggrant.

Göra själv eller beställa?

Ny dynor till båten kostar pengar, mycket pengar. Efter en lång stund övervägde vi om vi skulle sy dynorna själva. Men till slut föll valet på att låta någon annan göra det. De två avgörande faktorerna var att materialkostnaden är ganska hög, d.v.s. besparingen hade inte blivit så stor vi först trott och att vi hade rätt mycket annat att stå i med båten just då. Ett klokt val så här i efterhand speciellt med tanke på att vi aldrig kom ut och seglade förra året.

Pussel & tyg

När hela förpikstriangeln var mallad började mamman med att lägga pussel, utefter följande

  • Så få skarvar som möjligt.
  • Tillräckligt många dynor så att man någorlunda enkelt kan komma åt stuvarna under kojen.
  • Inga spetsar i mitt-tårtbiten som annars både blir svår att sy och får dålig bärighet.

Efter att hon kommit fram till en bra layout och vi tillsammans valt ett tyg vi var nöjda med skickades beställningen till en firma i stan som började med att skära till madrasserna.

Passkontroll

När madrasserna var tillskurna fick dessa åka ut ett varv till båten för att kontrollera passformen. Efter att Mamman åter brottas med enorma mängder verktyg och material ombord bekräftades att passformen var perfekt. Dynorna åkte tillbaka till firman som började arbetet med att sy de färdiga madrasserna i blått tyg med ett slitstarkt grått på undersidan.

Malpåse

När väl de fina dynorna var färdiga var inte båten det :(. De fick helt enkelt åka in under sängen hemma i lägenheten i väntan på att allt skulle bli klart.

Luftspalltmatta

För att minska risken för kondens under madrasserna införskaffades två rullar luftspaltmatta. Ett slags 3D-nät 10 mm högt som luftar madrassen underifrån. Dessa två klipptes till utifrån förpiksmadrassen och syddes ihop för hand i mitten. Spillet räckte dessutom till en av sjökojerna för barnen.

Madrassskydd & lakan

Sedan var det det dags för det som skall ligga på madrasserna - madrasskyddet. Mamman lade ut två vanliga madrassskyd från Ikea, mallade av och sydde ihop dem i mitten. När man ändå håller på, så varför inte även sy upp ett måttanpassat underlakan. Sagt oh gjort, Mamman mallade av och sydde och passade dessutom på att sy små fickor i hörnen så att lakanet håller sig på plats.

Äntligen i båten!

När nu all städning var avklarad kunde vi äntligen lägga i madrasserna! Som vi har väntat. Det som i två år sett ut som en båt på utsidan har i själva verket varit en verkstad men nu, nystädad och fräsh så är det faktiskt en båt igen. Snart kan vi kasta loss.

Laddar konversation

Föregående inlägg

måndag 24 juli 2023 14:14

Nästa inlägg

söndag 13 augusti 2023 23:07
Ämnen