Från början var det förmodligen bara en koj på var sida i förpiken och inte någon "hel" koj, eftersom det på sidan av skivorna ser ut att ha funnits lister för att hålla madrassera på plats. Dessa lister tycks dock den tidigare ägaren tagit ner, med yxa eller fogsvans...
Såga av dessa lister helt och limma på nya med en utskjutande läpp, på vilken en iläggsskiva med motsvarande list, kan vila på. På så vis får man en helt slät kojbotten att lägga madrasserna på. Listerna tillverkas av ek och iläggsskivan av mahognyplywood.
Efter att den exakta bredden mäts upp och noterats kapades de gamla slitna listerna av med marginal, för att ge plats åt de nya. Därpå togs ett urtag längsmed kanten på skivorna för att ge större yta för limmet att bita i. Det mesta av materialet avlägsnades först med klyvsåg finjusterades sedan till exakt djup och bredd på fräsbordet. Eklisterna sågades ut på samma vis med samma inställningar för såg och fräs och passar på så vis mot plywoodskivorna. Dock tillverkades listerna en aning tjockare än plywooden för att ge lite marginal.
Med ett spår urfräst i kanten på skivorna och lister klara var det dags att limma fast dem. Eftersom skivorna är kilformade behövde jag först tillverka en hög med kilar, så att tvingarna inte drar snett. Innan själva limningen provmonterades alla tvingar och kilar för att se att allt lirar.
Istället för trälim blandade jag till lim av förtjockad epoxi och sågspån av ek. På så vis blir det gott om tid att få allt plats, vilket verkligen behövs i detta läge. Att smeta på limmet, passa in listen och få alla tvingar på plats tog närmare en halvtimma, vilket är flera gånger mer än tiden man har på sig för vanligt trälim.
Som en extra förstärkning limmades en tunn eklist längst ut i underkant på skivorna. I detta fallet går det snabbt att få det hela på plats, så för att inte slabba allt för mycket användes vanligt trälim, som när det kryper ut ur fogen lätt går att torka bort med en fuktig trasa.
När alla lister limmats på gängkapades den överskjutande biten av med sänksåg på skena.
För att få ek-listen att liva med skivan byggdes en jigg för fräsen. En plan sula glider på skivan och håller frässtålet unset över ytan. När fräsen när den pålimmade kanten avlägsnas det materialet som sticker upp över skivan.
Från början saknade de bägge skivorna kantlister på bägge kortsidor. Även om plywooden var i helt ok skick passade jag på att kanta även dessa sidor. Den här gången blev det en tunnare list i ek limmad direkt mot kanten av skivan utan urtag.
Även i innerkant var skivan illa åtgången, av vad som verkar vara en hel hög olika gångjärn som skruvats på lika många olika platser. På samma sätt som andra sidan togs material bort, först med klyvsåg och sedan fräs. Därpå limmades en ny list dit men den här gången valde jag almvirke. Almens seghet kommer väl till pass där de nya gångjärnen skall monteras. Den här gången var listerna nära på samma dimension, så det räckte med några drag med putshyveln för att få det hela jämnt och fint.
Mittskivan tillverkades medvetet för lång för att kunna kapas till exakt rätt längd på plats ombord. Det blev ett antal turer mellan förpiken och sittbrunnen innan allt passade. Utöver längden behövde jag ta upp ett urtag för en kantlist på babordskojen samt justera en bärlist i framkant för att kunna ta emot förstärkningslisterna på skivornas underisda.
Tidigare satt skivorna med vanliga gångjärn på ovansidan men med allt detta jobb blir det oanständigt att återmontera dessa. Istället införskaffades klaffgångjärn i mässing vilka medger ett montage helt flush med skivan.
Med penna markerades platsen ut och med ritskniven skars träfibrerna av i det översta skiktet. På så vis slipper man fläk när man sedan på frihand använder fräsen för att ge plats åt gångjärnet. På undersidan av varje gångjärn limmades en liten extra bit ek för att ge bättre drag för skruv.