Dela detta inlägg

Efter de två första versionerna av kylbox, bestämde jag att jag behövde gör en ny version av själva locket.

Efter att jag bestämt hur jag skulle tillverka det ultimata locket för kylboxen började jag med att såga av det "gamla" locket & locksätet. Först ett borrhål genom isoleringen i vilket jag kunde sticka ner bladet från sticksågen i. Sedan var det bara att såga ett varv runt om boxen så att isoleringen livade med toppen av själva stålboxen.

Skivmaterial

Till locksäte och lock tillverkade jag ett skivmaterial, genom att baka ut 1 lager 1 200 g/m2 fyraxligt tyg och epoxi. Av detta material sågade jag sedan ut bitarna som skulle forma lock och locksäte.

Locket

Jag tejpade utsidan av de fyra hörnen och limmade och laminerade med tunn väv sidorna på själva bottendelen av locket. Isoleringen limmade jag fast inuti locket med sättlim, innan jag plastade fast ovandelen av locket.

Locksätet

Med locket som form var det enkelt att tillverka själva locksätet (den del som locket sätts ner i). I locksätet limmades isolering fast innan det hela limmades fast ovanpå själva kylboxen. Till sist plastade jag ihop det hela med ett par lager glasfiber.


Provmontera

När allt detta var klart var det dags se så att allt fortfarande passade in i båten, nu när jag byggt nytt lock & locksätet. Boxen fixerades ovanifrån med en skruvtving innan den kilades fast underifrån mot skrovet med ett par fendrar.

Det hela passade bra men öppningen hamnade inte helt centrerat i bänkskivans öppning direkt, så efter jag sågade bort 10 mm av den regel på vilken bänkskivan vilar blev passformen perfekt.

Vad är kvar?

Innan boxen kan målas och sedan monteras på plats behöver jag först limma fast två plywoodbitar och en L-profil. Dessa kommer att användas för att skruva fast boxen, i skotten mot spisen och det som vetter mot skrovet samt i underkant bänkskivan.

Laddar konversation

Föregående inlägg

fredag 10 februari 2023 00:02

Nästa inlägg

onsdag 22 mars 2023 11:03
Ämnen