Dela detta inlägg


Tredje gången gillt? Perfekt passform och maximal tätning.

Kylboxen är än så länge inte monterad, tack och lov, för de senaste dagarna har jag börjat fundera på om jag skall bygga om toppen och locket, för tredje gången.

Problemet med nuvarande locket

Nuvarande topp och lock är sågat i räta vinklar, där hörnen rundats av. Det hela har sedan klätts in i glasfiber och därefter spacklats och slipats många många gånger. Nu är det en skaplig passform. Locket går i med visst motstånd och sluter skapligt tätt. Tittar man i skarven, är den delvis tät men där finns även partier med glipor, ett resultat av att sidorna av lock och topp slipats och plastats på frihand. Denna konstruktion innebär ett problem - locket måste lyftas och framför allt sättas i rakt ovanifrån.

Bättre passform

Om man istället utgår från släta skivor som monteras ihop kan man man få mycket bättre passform. Och monteras skivorna i vinkel, så att locket får en lätt konform, kommer locket bli självcentrerande, bli lättare att ta i och ur och förhoppningsvis bli helt tätt. Men för att kunna göra detta behöver jag täcka kanten av isolerskivan på ett annat sätt än glasfiber upplagt på frihand.

Skivmaterial

Ett alternativ är att utgå från tunn plywood men även den är lite för tjock, dessutom behöver den ändå förseglas mot fukt på något vis. Istället bakade jag ut två lager 12 00 g/m2 4-axligt tyg med polyester, ovanpå en plastskiva bestruken med PVA och ovanpå detta peelply. Skivan blev 55 x 85 cm. Med gjutskägg bortsågat har jag tillräckligt för att såga ut lock, topp och kantskivor.

Bättre passform

Sidorna tänker jag såga i vinkel, ca 15 ° vilket då ger ett konformat lock. När jag sedan petat i en bit isolerskiva och limmat på lock kan jag tillverka locksätet runt locket. Passformen torde då bli 100-procentig.

Maximal tätning

Lämnar jag sedan ett mellanrum i under och överkant (genom att hyvla ner isolerskivan 5mm) får jag plats med tätningslisten som enligt spec kan täta mellan 1 och 7 mm. Med 5 mm spel borde tyngden av locket göra att det bottnar i sätet först och på det viset får jag tre täta fogar.

Overkill?

Ja kan tycka men denna båten skall vi ha länge, då är det lika bra att göra det bäst från först början.


Laddar konversation

Föregående inlägg

onsdag 10 augusti 2022 09:58

Nästa inlägg

torsdag 18 augusti 2022 21:59