Dela detta inlägg

Hur stark, d.v.s. grov behöver jag plasta en vis del? Jag använder mig av tre tekniker för att avgöra detta.

1. lika tjockt som innan

Ett laminat av epoxi och glasfibertyg är väsentligt mycket starkare än ett laminat tillverkat av huggen matta och polyester (som de flesta båtar är). Så med samma tjocklek som originalet kommer lagningen alltid bli starkare.

2. räkna

Vissa delar kanske inte finns från början utan behöver tillverkas. För att veta hur grova dessa delar behöver göras kan man använda sig av tabeller och klassningstal, som t.ex. Dave Gerrs Scantling Numbers

Scantling Number

Dave Gerrs Scantling Number (Sn) räknas ut från båtens volym, via längd, bredd och djup (exkl. köl). Detta tal används sedan via tabeller för att räkna fram tjockleken av laminatet. De tabeller jag har tillgång till utgår sedan från att laminatet byggs i – ja just det – polyester och huggen matta. Så även här finns en inbyggd säkerhetsmarginal.

Exempel för motorbädd
Sn = (Längd Över Allt * Bredd * skrovdjup) / 28,32
Laminattjocklek = (Sn^0,4) * 6,44 mm.

3. Beräkna

Det tredje sättet är att ta reda på hur mycket kraft en del kommer att utsättas för, lägga till en lämplig säkerhetsfaktor och sedan räkna.

När det gäller styrkan för glasfiberlaminat kan man utgå från att endast glasfibern står för all styrka och att endast de fibrer som ligger i belastningens riktning. Med denna metod har man normalt lite marginaler. Ett handupplagt laminat av ett vävt tyg kan man räkna med består av ca 50%  glas. "Vanlig" glasfiber är normalt tillverkad av så kallat E-glass med en draghållfasthet på ca 3 400 Mpa, vilket då ger följande : 3 400 * 0,5 * 0,5 = 850 Mpa / mm2.

Detta betyder att ett laminat med ett tvärsnitt på 1 mm2  klarar 850 N  - i draghållfasthet. Ett båtskrov eller delar av det utsätts dock för betydligt mycket än dragande laster. Tryck- och skjuvhållfastheten är betydligt svårare att beräkna då det beror på andra faktorer som matrisens bindande förmåga, risken för buckling av laminatet osv.

Mer om glasfiber och plast i materialförteckningen.

Andra intressanta länkar

 

Laddar konversation

Föregående inlägg

torsdag 28 juli 2022 10:19

Nästa inlägg

lördag 6 augusti 2022 10:26