Dela detta inlägg

Innan jag ger mig kast med att plasta hela motorriggen, gör jag ett par test med att laminera vad som skall kunna blir fästvinklar till motorriggen.

Den här detaljen består av ett stycke glasfiber med en vinkel i 90 grader. Stycket kommer sedan att sågas upp i mindre bitar och användas för att montera motorriggen på motorbädden.

Hanform

Formen består av två skivor formplywood uppstagade med hyvlade reglar för att allt skall vara plant, i rät vinkel och inte svikta. Kanten rundades med ett frässtål och slipades jämn, innan alla skruvhål och små skavanker spacklades igen. Det hela klädes sedan in i självhäftande plats, vilken epoxin inte fäster i.

Prepp

Förberedelser är A och O! Innan själv plastningen börjar förbereder jag följande.

 • All glasfiber klipps till rätt storlek.
 • Beräkning på hur mycket plast som kommer gå åt.
 • Tillklippning av
  • Peelply (avrivningsväv)
  • perforerad film
  • Breather (filt för att leda ut luft och sug upp överflödig plast)
  • själva vakuumpåsen
 • Montering av förselginstejpen hela vägen runt formen

Försök nr 1

4 lager 1200 g/m2 fyraxligt tyg. Ett extremt tungt tyg, som har svårt att böja sig runt hörn. Vid sidan av formen har jag gjort i ordning en arbetsyta där jag kan förväta tyget och därefter passa in det på formen. På så vis slipper jag problem med plast som sölar p.g.a. gravitationen. Efter att de fyra lagren kommit på plats förseglade jag påsen och slog på pumpen.

En hel del av luften sugs ut men det pyser lite varstans. Jag tätar så gott de går och om jag låter pumpen gå, så håller den minst jämn takt med luften som pyser in. Efter någon timme då det börjat sätta sig slår jag av pumpen och lämnar det hela att härda.

Trots allt ser laminatet riktigt bra ut när jag avformar dagen därpå men det tjocka tyget har inte riktigt pallat med att krökas runt det rundade hörnet. Hörnet och det faktum att vakuumpåsen läckte gör att jag  siktar på ett nytt försök.

Försök nr 2

Den här gången är jag sjukt noga med hur jag sätter förseglingstejpen runt formen och dessutom använder jag 600 g/m2 tyg men dubbelt så många lager, i övrigt är processen den samma. Den här gången nyper påsen till direkt och suger fullt vakuum på nolltid. Skillnaden syns direkt på hur den överflödiga plasten sugs upp i filten. Jag låter pumpen gå en stund medans jag städar undan och klämmer sedan åt slangen med en klämma. Även den här gången ser laminatet perfekt ut men det finns fortfarande utrymme för förbättring kring hörnet. Inför nästa försök kommer jag runda av hörnet med ett frässtål med större radie och då borde jag komma helt i mål.

Föregående inlägg

måndag 4 mars 2024 19:37

Nästa inlägg

onsdag 3 april 2024 09:49
Ämnen
Laddar konversation