Redan i slutet av förra sommaren stod det klart att motorn behövs växlas ned. Mer om resonemanget kring det finns att läsa i inlägget Att växla eller inte. Under vintern har jag gjort beräkningar för vilken typ av utväxling som behövs och hur den skall byggas.
Begränsningarna jag behöver förhålla mig till är tassarna för motorriggen, vilka sitter fast i skrovet samt var i längsled anslutningen till Pythondriven är. För att få till detta bygger jag en ny motorrigg i vilken motorn monteras ca 180 mm högre upp än i den tidigare. Detta ger plats för reduktionsväxeln och dess axel under själva motorn. På så vis kan den nya riggen med motor och växel skruvas fast på exakt samma plats som den gamla.
Riggen får formen av ett ihåligt rätblock. Inuti denna monteras motorn och den nedväxlade axeln vilken ansluts till propelleraxeln via Pythondriven. För att kunna tillverka detta i glasfiber behövs en hanform, vilken glasfiberväven viks ett antal varv runtom.
För att väven inte skall säcka ihop och falla av formen kommer jag att använda så kallar vacuum bagging. Fördelarna, förutom att väven hålls på plats, är att påsen hjälper till att pressa ut överflödig epoxi ur väven vilket ger ett starkare laminat. Utmaningen med detta är att att tillverka en hanform som går att demontera inåt, efter att laminatet härdat. Med vakuumet som pressar laminatet hårt mot formen är det viktigt att dess delar lätt går att ta isär.
Formen är som ett slags pussel och hålls ihop endast av lite tejp i kanterna. När sedan väv och till slut vakuumpåsen kommer på, kommer trycket av vakuumpåsen att hålla ihop formen. När laminatet härdat kommer förhoppningsvis själva formen gå att fälla ihop inåt och plockas ut ur stycket av glasfiberlaminat som sedan kommer bli motorrigg.
Formen har jag byggt av gjutplywood som invändigt har diverse stödjande reglar som står löst inuti formen. Med ett avrundningsstål i fräsen har jag rundat av hörnen på formen så att glasfiberväven enkelt kommer kunna smita tight runt hörnen. En av de invändigt genomgående skivorna avslutas med två ”knoppar” som själva formen hänger i. Formen hänger, på knopparna, i en slags vagga vilket gör det möjligt att rotera formen i steg om 90 grader för att gradvis kunna lägga på glasfibertyg och vakuumpåsen.
Sänksåg på skena ger bra utgångspunkt för fler snitt, både parallella och i rät vinkel. När dessa är gjorda är det bara att remsa upp skivorna till önskad bredd och kapa till längd. De två inre längsgående stöden tillverkas av två skivor som limmas ihop med tre små duttar superlim, vilket gör det lätt att bräcka isär dem med en kofot, utifall det skulle visa sig att vakuumpåsen pressar allt för hårt runt formen.