Dela detta inlägg

I väntan på varmare väder är det skönt att ha kylboxen att pyssla med hemma i verkstaden.

Hur får man ett helt tätt lock till kylboxen?

Efter att jag limmat och plastat fast locksätet på boxen var det trots allt ett par glipor, sub-millimeter stora. Förmodligen har locksätet krupit en aning när jag satte det i press.

Hur kan man se så små glipor? Man släcker ljuset i verkstaden, lägger en ficklampa i boxen och stänger locket. Sedan får man titta noga noga runt om och, i exakt rätt vinkel kan man se en tunn strimma av ljus.

Helt tätt, lätt som en plätt

Jag började med att sätta ett lager packtejp längs en sida av locket och ett par tejpremsor på motsatt sida för att lyfta med. Även plåtflänsen i lådan fick en tejpbit. Sedan smorde jag på med spackel på motsvarande sida av locksätet, innan jag trycket ner locket och satte det i spänn. Efter att spacklet härdat och locket tagits ur finns en helt slät yta som passar perfekt. Detta upprepade jag sedan för alla sidorna av locksätet.

 

Montering av L-profil och plywood

På två sidor av boxen fäste jag sedan L-profiler som jag tillverkat i glasfiber tidigare. Dessa används för att skruva fast boxen up i bänkskivan. På de andra sidorna, som vetter in mot två skott i pentryt plastade jag fast två skivor plywood, så att jag från andra sidan skotten kan skruva fast boxen, utan att punktera den.

Limma med epoxi

Att limma ihop två delar med epoxi kan ibland vara en utmaning eftersom det tar så pass lång tid för plasten att härda. Dessutom fungerar epoxin som ett smörjmedel och delarna glider gärna runt, speciellt när man sätter de i tving. Lösningen på detta är att använda smältlim. När jag smörjer på den förtjockade epoxin lämnar jag två kala fläckar, som jag lägger en klick smältlim på. Smältlimmet stelnar och är tillräckligt stabilt för att hålla delarna på plats tills dessa att epoxin härdat helt.

 

Grundmålning och spackling

Efter att jag slipat limfogarna släta var det dags för grundmålning; ett lager 2k epoxiprimer. Därefter ett lager spackel för att fixa till diverse minder ojämnheter, följt av en härlig stund med slipmaskinen innan det var dags för ytterligare ett lager primer.

 

Lackering

Efter att jag mattat ner primern en aning var det dags för grundfärg, som jag slipade med 320-papper innan det var dags för tre lager 2k polyuretanlack. Jag passade även på att måla ett annat projekt när jag ändå blandat färg. Overkill för en kylbox som kommer monteras under en bänkskiva? Ja men det är så jag är :)

Laddar konversation

Föregående inlägg

onsdag 15 februari 2023 23:33

Nästa inlägg

lördag 8 april 2023 10:32