Det första jag gjorde när jag kom ut i båten var att sätta epoxin på värmning, inne i en låda med en värmefläkt. Kall epoxi är trög, tråkig och svårjobbad medans varm har låg viskos och enkelt väter tyget. Efter att dunkarna värmts upp ordentligt i ställdes de ner dem i den mobila kylboxen som också kan användas för värma mat. På så vis håller sig epoxin varm under hela dagen.
Först tejpades både ventilationshålet och masthålet igen underifrån, så att inte en mer än nödvändig mängd slipdamm tar sig in i båten. Därefter fasades kanterna kring hålet ned 1:12, d.v.s. längden på fasningen är 12 gånger tjockleken av laminatet, som i detta fall är 6 mm. Lejonparten av fasningen gjordes med vinkelslip och en slipskiva med 40-korn.
Det sista finliret ut till den markerade linjen gjordes med slipmaskinen och 40-papper. Jag såg till att komma hela vägen ner till balsaträet längst in i fasningen, för en bra vidhäftning.
Med förtjockad expoi limmades en rund bit divinycell fast i hålet. Under detta monterades sedan värmeplåten, en isolerskiva och en liten bit plyfa. Det hela stagades upp mot durken. Värmaren jag tillverkade 2021 ställde på lägsta effekt (ca 80 W) och 35 grader. När allt var på plats underifrån fylldes alla små håligheter och ojämnheter på ovansidan med förtjockad epoxi. Sedan var det dags för lunch.
Dagen innan klippte jag ut 10 runda bitar med glasfiber, med en successivt ökande diameter, från 105 till 240 mm. Dagens val av glas och plast föll på 600 g/m2 biaxiellt tyg och Epidian 601 epoxi.
Jag började med att maska av området och klä in det omkringliggande med en urklippt sopsäck innan jag blandade plasten. Just Epidian 601 har ett svårt blandningsförhållande (100:13) vilket gör att man behöver vara mycket noggrann när man väger upp härdaren och även själva blandningen, jag tar därför god tid på mig att blanda - minst fem minuter.
Genom att jag började limma fast Divinycellen i hålet med förtjockade epoxin, så har denna börjat härda men är fortfarande är klibbig. Detta kommer ge en molekylär bindning i genom hela lagningen.
Så kommer till slut själva plastningen. Jag föredrar att väta underifrån, d.v.s att man styrker på plast på underlaget och sedan lägger på glasfibertyget. Efter varje lager med tyg rollar jag allt slätt och ser till att ingen luft blir kvar i tyget. Sedan är det bara att läggs på mer plast, väv och rolla, tio gånger i det här fallet. Ovanpå alla lager av glasfiber och epoxi lägger jag peelply, vilket ger en bra yta för spacklet att fästa i. Ovanpå det hela lägger jag en bit sopsäcksplast och en bit isolerskiva.