Dela detta inlägg

Efter att bänkskivan och hoarna monterats var det dags att plasta fast skottet mellan pentry och motorrum och till slut återmontera snickerierna som varit hemma på lackering.

Lister för nedgångstrappa

Innan jag plastade fast skottet mellan motorrum och pentry torrmonterade jag listerna mot vilka nedgångstrappan vilar och markerade ut var dessa skulle kapas och monteras, innan de kapades i samma vinkel som trappan med gersåg.

Plastning av skott

Först slipades skrovet rent vid den kommande fogen för att få bra bett. Sedan fixerades skottet med tvingar och kilar innan det skruvades fast i bänkskiva samt skott mot bänkkistan akterut och skottet för om kyl & vask föröver. Den lilla glipan mot skrovet tejpades över och fylldes med förtjockad epoxi som fick gela en aningen innan jag laminerade ett par lager glasfiber. Skottet är inte bärande utan skall bara hållas på plats, så det behövs inga mängder med glasfiber.

Kvartsstav

Efteråt kunde jag limma fast kvartsstav i teak i hörnet mellan den nya plywooden som bildar det längsgående skottet mellan motorrum och pentry och det tvärställda skottet som avslutar området för vask och kyl. Kvartsstaven skiljer sig en del åt både i nyans och tjocklek. Så efter att limmet härdat använde jag kantfräsen för att ta ner sidorna av listen en aning så den livar med de båda plywoodskivorna. Efter lite handslipande var det dags för fernissa.

Återmontering av snickerier

När väl allt är klart är det dags att montera tillbaka "hyllan" och lådor i det stora hålrummet in mot skrovet. Dessa snickerier lackade jag redan förra året så det är "bara" att sätta tillbaka. Passformen är perfekt så det är verkligen trixigt att skjuta in det på plats. Väl i sitt fack pallade jag upp lådan med hjälp av ett par färgburkar och tvingar på vilka tassarna vänts utåt. På så vis gick det bra att pressa upp hela hyllan med god precision tills det var dags att skruva fast i skotten. För att inte skjutluckorna skall nypa när det hela bågnar av alla grejer som gärna lastas i, tillverkade jag ett litet stödben som jag satte i framkant precis där luckorna möts.

Laddar konversation

Föregående inlägg

måndag 10 juli 2023 23:08

Nästa inlägg

måndag 24 juli 2023 14:14
Ämnen