Dela detta inlägg

Med kantlister på bänkskivan och kylboxlocket får man inte bara ett bättre skydd mot nötning man slipper också se ändträt av plywooden.

Efter att limningen av laminatet var klart fick jag fräsa rent alla kanter där epoxi klämts ut och härdat. Därefter var det dags att tillverka lister.

Listtillverkning

Jag utgick från ett par bitar teak jag hade liggande, sågade till dryg dimension och hyvlade sedan till rätt dimension i planhyveln. Faktum är att jag tillverkade listerna lite högre än bänkskivans tjocklek. Jag slipar hellre ner listerna till att liva med bänkskivan efterhand än att riskera att de hamnar under ytan av bänkskivan.

Tillpassning

I och med att jag fräste rent hålet för kylboxlocket fanns det nu inte längre några hörn i vinkel utan rundade dito. Med ett rundningsstål med motsvarande radie fräste jag änden på två av innerlisterna. Dessa passade nu perfekt i de runda hörnen i skivan. De andra bitarna kapade jag i vinkel, eftersom deras ändträ kommer döljas mot listerna med rundade hörn. Det tog sin tid att få till rätt längd, d.v.s. passform på listerna. Genom att bara fräsa av någon tiondels millimeter i taget blev de aldrig för korta.

Listerna för själv locket gersågade jag i 45 grader, den här gången däremot gick det åt lite mer lister. Med snäva toleranser var det lätt hänt att kapsågen tog en halv millimeter för mycket och vips så blev det glapp i hörnet. Men genom att börja med att såga listerna för långsidorna kunde jag återanvända de till kortsidan när jag råkade kapa för mycket.

Limning

Först avfettade jag teaklisterna med aceton och strök ett lager oförtjockad epoxi på teaken och ändträt på plywooden. Genom att göra så minskar man risken för en svältfog där virket suger ur allt epoxi ur limmet.

Därefter blandade jag i slipmjöl av teak i epoxin för att få en mörk nyans av limmet och tixotroperade  med Arogel / colodial silica, strök på ett tunt lager och satte mjukt i spänn med tvingar. Fördelen med att limma med epoxi är att man inte behöver hårt presstryck, att limmet fyller håligheter - med full styrka. Nackdelen är att det tar en stund innan fogen sitter. Jag limmade två lister - motsatta sidor åt gången.

Slipa, slipa och slipa

Efteråt var det det dags att slipa allt plant med skivan. En liten jigg som ligger i vinkel och ser till att slippappret aldrig når in till laminatet var praktisk. Men med innerhörnen blev det till att finlira för hand med en pytteliten slipkloss. I takt med att listerna slipas till höjd med skivan blir limfogen kvar, denna skar jag försiktigt bort med ett vasst stämjärn.

Ytbehandling

Som ytbehandling tänker jag använda kinesisk träolja. Det blir lättare att applicera på listerna än fernissa och framför allt enklare att underhålla. Men först skall jag limma fast en liten bit extra plywood under skivan, så att skruvarna för kylboxen får något att bita it.

Laddar konversation

Föregående inlägg

lördag 6 augusti 2022 10:26

Nästa inlägg

tisdag 16 augusti 2022 00:02
Ämnen