Dela detta inlägg

Originalriggen som satt på när vi köpte båten var om möjligt ännu mer sliten än andra delar av båten. Ända från att vi köpte båten har jag hållit utkik efter en ny mast. Fram tills för ett par veckor sedan.

Ni som följer bloggen kanske minns avmastningen förra året? En lite lätt skräckblandad lättnad, över att vi klarade oss igenom hela sommaren utan rigghaveri. Förstag som satt upp med ståltråd, kilovis med eltejp, rostiga skruvar och skumma klämkopplingar.

En ny rigg är inte billig, kanske uppemot 90 000:-, eller mer men den kommer garanterat att passa helt perfekt. En begagnad rigg är billigare, men att hitta en med rätt mått och skick är svårt. Skam den som ger sig!

Så till slut hittade jag en med i princip samma mått, bara någon decimeter högre, i Södertälje! Så nu sitter jag här på tåget hem till Göteborg, efter att ha inspekterat masten inför transport hem till den salta västkusten.

Den tidigare ägaren verkar ha varit lika angelägen om bra arbetsbelysning som jag - i masten sitter inte mindre än tre strålkastare för att belysa däcket, två vid motorgångslanternan och en i masttoppen. Masten är i kanonfint skick och det ingår både vant, spridare och babystag, dessutom fanns där både en passande bom och mastfot! Däremot har den inte, som vår nuvarande två winchar och diverse knapar för fallen.

Vissa saker kommer att behöva fixas med den nya masten. Grinden har dubbla undervant och babystag. Förmodligen är det aktre undervantet tänkt bara som ett stopp för när man krummar masten med babystaget så det är nog bra att ha. Så på det hela blir det gissningsvis följande som behöver fixas

  • Nya hakplåtar för nytt par aktre undervant.
  • Nya fall i tamp istället för wire, vilket medför att vi även behöver...
  • Nya masttrissor
  • Förhoppningsvis bara avkortning av riggwire.
  • Nya linor för rev och uthal i bom
  • Däcksring eller något slags beslag att fästa fallblocken i
  • Montering av brytblock på däck
  • Bakdragning av alla fallen till sittbrunnen.

 

Laddar konversation

Föregående inlägg

tisdag 13 september 2022 10:36

Nästa inlägg

torsdag 29 september 2022 08:45
Ämnen