Dela detta inlägg

Med det nya styrdonet kommer även ett nytt gasreglage. För att få det på plats krävs en del arbete.

Ett stycke fint mekaniskt hantverk.

Det förra reglaget fungerade och var ett stycke fint mekaniskt hantverk. Men, ombord på en båt var det lite för näpet så att säga. Även om det fins ett distinkt neutralläge, var det lätt hänt att komma åt spaken utan avsikt och vips så gick motorn för fullt.

Ett fult men fungerande

I lådan med det nya styrdonet som Tobias på Vela Solutions skickade, låg även ett gasreglage. Det kan inte sägas vara vackert men gör sitt jobb bra. Det är gediget och har dessutom ett låst neutralläge. Enda kruxet är att det är byggt för att monteras på en rattpidestal och inte ett soktt.

Montering inifrån stickkojjen

Eftersom inget är omöjligt, det tar bara lite längre tid, var det bara att skrida till verket för att montera detta reglage på insidan stickkojjen med bara själva spaken på utsidan. Det krävs ett nytt hål och någon slags stöd under reglaget på insidan.

Plastning

När vi rev ur diselmotorn försvann både gas/växel-reglage och motorns instrument. Som en temporär lösning fogade jag fast en skiva med vit akrylplast över båda dessa hål. Det var i denna skiva jag sedan monterade det förra reglaget. För att montera det nya behövde jag ta bort skivan. och plasta igen hålen på riktigt innan jag kunde ta upp ett nytt. hål.

Jag mallde av hålen och sågade till två bitar av sedan tidigare tillverkat glasfiberlaminat. Med kanterna fasade, fixerades skrivorna och plastades fast. Först med förtjockad epoxi och sedan glasfiber. När allt härdat målades de med epoxiprimer innan alla skavanker spacklades släta.

Nytt hål

För att få ut bara spaken av det nya reglaget behövde ett nytt hål tas upp. Det gjordes först med sticksåg och sedan med en mall i plywood tillsammans med ett frässtål med kullager.

Stöd på insidan

Själva "lådan" till gasreglaget behöver ett stöd underifrån på insidan skottet. För att lösa det plastade jag jag fast en L-profil av tidigare tillverkat glasfiberlaminat, precis i nivå med hålet i skottet. På denna lilla konsol kan sedan reglaget vila och skruvas fast i.

Lackering

Efter att allt plastarbete var klart var det dags att måla. Först ett lager epoxiprimer som hätgrund, sedan Internationals Perfection Undercoat och sedan ett par tre lager Perfection.

Föregående inlägg

måndag 3 juni 2024 22:39

Nästa inlägg

tisdag 11 juni 2024 22:17
Ämnen
Laddar konversation