Ja, jag vet det står på alla förpackningar men det är SÅ viktigt, speciellt för de plaster med liten inblandning av härdare, i synnerhet när man blandar små satser. Blanda minst tre minuter och var noga med att skrapa runt kanterna och botten.
Creme fraiche-burkarna är perfekta att blanda epoxi i. Vi lägger undan vid matlagning, diskar ur och staplar på hög för att blanda epoxi i. Klart mer prisvärt en köpe-muggar.
När det är dags att fylla förtjockad epoxi brukar jag klicka ner smeten i en liten plastpåse och fösa den mot ena hörnet som jag sedan klipper av. Med denna tårtsprits blir det enkelt att få spacklet på plats. Perfekt när man skall göra hålkälsfogar.
Ibland vill inte delarna man skall limma sitta still, då funkar det utmärkt att lämna en liten kal fläck utan epoxi och sätta en dutt smältlim där istället. Då kan man enkelt trycka dit det man skall limma och släppa efter en liten stund. Smältlimmet ser till att grejerna inte kanar omkring medans plasten härdar.
Låt hålkälsfogen gela någon timme innan du laminera med glasfiber. Det blir lättare när du lägger upp glasfiber och du får samtidigt en kemisk bindning mellan lamineringen och hålkälsfogen.
Från hösten till vår, då det är kallt, brukar jag använda en enkel värme/kyl-box för att värma och hålla plasten varm. Varm plast är enklare att blanda och väter dessutom ut glasfibern mycket bättre. Det är en enkel modell av värme/kyl-box som finns på de flesta stormarknader för ett par hundralappar. Ett läge för att värma maten och ett för att kyla den, d.v.s. den håller plasten varm när det är kallt och pilsnern kall när det är varmt.
När flera lager glasfiber behövs, som att t.ex. laga ett hål i skrovet, är det perfekt att klippa till glasfibern i förväg och lägga alla bitarna, i storleksordning, i ett vanligt kuvert.
Ja det heter så på svenska (peelply på engelska), alltså en väv som man river av. Peelplyn sparar mycket tid i form av tvättande av aminosvettning och slipning. Det går även utmärkt att lägga på när man limmat med förtjockad epoxi och laminerar senare. Lämna väven kvar ända tills nästa lager, speciellt utomhus eftersom den ger ett visst UV-skydd.
Jag brukar slipa ytan med grovt 40-papper. Ytan som det grova pappret lämnar är perfekt för plasten att fästa i. Att avverka materialet ordentligt med slippapper är oftast bättre än att riskera nedsmutsning med en smutsig trasa och aceton. I de fall när det inte går att komma åt är det givetvis bättre att tvätta rent med aceton, eller om den slipade ytan stått exponerad för väder och vind.
När man plastar större delar och blandar till mycket plast är det bra att få ut plasten på en större yta. Häller man ut den i ett rollertråg håller den sig svalare och härdar inte för snabbt, vilket är lätt hänt om den får stå en stund i en vanlig mugg.
Läs allt om vilka plaster, glasfiber och annat som vi använder.