Dela detta inlägg

All kraft från propellern som gör att båten rör sig framåt (eller bakåt) måste på något sätt överföras från propelleraxeln till båten. Detta är trycklagrets uppgift.

Trycklagret behöver sitta ordentligt fast i båten och eftersom det gamla motorrummet är helt tomt behövde jag plasta upp ett nytt skott att fästa lagret. För att kunna få ordentligt stöd för krafterna i båtens längdriktning behövs även stödskott. Jag började, som vanligt, med att skissa upp de ungefärliga måtten i draw.io. Efter det tillverkade jag en modell i plywood och sedan en till. Utifrån det var det sedan dags att tillverka det riktiga skottet.

Jag utgick från den skiva solitt laminat jag sedan tidigare bakat ut och sågade ut skott och stödskott, först de räta snitten med bordssåg och därefter med sticksåg. Därefter sågade jag små stödklotsar med 45° vinkel i plywood som jag limmade fast med smältlim för att hålla bitarna på plats. Sedan var det bara till att blanda till lite förtjockad epoxi, limma och skapa hålkärlsfogar där skivorna möttes. Detta fick sedan stå ett par timmar så att epoxin gelat men inte härdat innan jag plastade ihop allt med glasfiber.

På plats ute vid båten behövde jag passa till vinkeln ytterligare lite för det visade sig skottet kanat en aning under tiden lamineringen härdat vilket gjorde att vinkeln ändrats. Men med ett par små kilar i glasfiber var detta löst. Sedan samma sak, först förtjockad epoxi som får gela och därpå laminering med glasfiber och avslutningsvis peelply (eller avrivningsväv som det heter på svenska). På varje av de sex olika ytorna laminerade jag följande, vilket ger ca 4,5 mm, d.v.s. 9 mm totalt tjocklek.

  • 2 x 300 g/m2 plain väv
  • 8 x 450 g/m2 biaxiel
  • 1 x 300 g/m2 plain  väv
Laddar konversation

Föregående inlägg

onsdag 20 april 2022 19:54

Nästa inlägg

måndag 2 maj 2022 15:54