Dela detta inlägg

Klart jag gillar data, det har ju ju alltid gjort!

Röd linje är när värmaren är igång, i det här fallet med 120 watt. Den blå linjen visar givarens temperatur. Den satt på plåten precis intill dynan. Det gick inte att tejpa den på dynan eftersom den är gjord av silikon.

Vad man ser i grafen är att plåten och skrovet bidrar till en tröghet i systemet, både uppåt och nedåt i temperatur.

Termostaten var inställd på 29 grader och har ett inställt spel nedåt på 0,5 grader. Detta betyder att värmaren slår på vid 28,5 och stänger av vid 29

Och hur i hela friden kunde jag få fram denna data undrar ni. Jo, Under tiden värmaren var igång på insidan, d.v.s. det dygnet då jag plasta utsidan, passade jag på att filma styrboxen för värmaren. I filmredigeringsprogrammet maskade jag bort allt förutom termostatpanelen och exporterade ut film. Därefter konverterade jag filmen till lösa filer, en ruta per sekund som jag omvandlade till svartvitt. Jag försökte någon timme eller så, med olika OCR-program för att tyda termostatens värde i bilden till ren text men med begränsad framgång. Istället slog jag samman alla filerna till pdf. Sidnumret i pdf-filen motsvarade nu antal gångna sekunder. Jag kunde då snabbt bläddra igenom pdf-filen och hitta brytpunkterna för när temperaturen förändrades. Det hela förde jag in i ett kalkylark, vilket jag sedan exporterade ut som cvs och konverterade till JSON + javascript. Av detta kan man sedan få fina grafer

De fyra hornen verkar vara en artefakt av biblioteket som ritar upp diagrammet. Datat i den serien har bara två olika värden; 0 eller 120, d.v.s. antingen av eller på.

Ps Diagrammet är interaktivt.

Laddar konversation

Föregående inlägg

onsdag 27 oktober 2021 20:58

Nästa inlägg

lördag 30 oktober 2021 21:57