Dela detta inlägg

Hur hanterar man spänningsfallet av 60 W däcksbelysning eller dragning av 8-polig kabel med genomgående mast på ett begåvat sätt?

Inkoppling av ljus i masten

Efter att vi monterat kabelrör i masten var det dags att koppla in däcksbelysning och lanternor. I toppen sitter en tri-color, ett ankarljus samt en nedåtriktad strålkastare. En bit under spridarna sitter ytterligare två nedåtriktade strålkastare.

VHF

Även om VHF-radion ännu inte är installerad ombord passade vi på att dra en VHF-kabel i masten när vi ändå höll på. Det blev RG-214U med pressad N-kontakt i toppen, än så länge skyddad med vulktejp och vaselin, i väntan på en antenn. Jag funderade länge på vilken slags kabel vi skulle dra och övervägde både YE50 och MLX H155 som båda är lite slankare kabel. Men efter samtal med Patrik på Ocean Infinity bestämde jag mig för RG-214U. VHF-kabeln hängdes med en dragavlastare på axeln för falltrissorna.

Ledningstest

När allt var kopplat och klart provades alla lampor med ett labbaggregat en sista gång och vilka trådar som gick vart noterades.

Reläbox

För att slippa tråckla fram två kablar med totalt åtta poler under soffan genom diverse skott hela vägen bak till elpanelen vid navbordet - varje vår och höst - lät jag mastkablarna gå direkt till en reläbox under soffan. Boxen som endast kräver en matarkabel och en tunn styrkabel monterades i en låda under styrbords soffa nära masten. Boxen styrs via en touch-panel borta vid navbordet.

Kopplingar

För att göra i och ur-koppling vid vår och höst så enkel som möjligt avslutade jag kabelpiskan från masten med Deutsch-kontatker som är vattentäta och inte går att koppla fel, vilket gör in och ur-kopplingen tämligen smidig och problemfri.

Färdiga svansar

Istället för att köpa ytterligare en klämtång - bara för Deutsch-kontakterna, köpte jag färdigklämda Deutsch-kontakter med svansar, vilka löddes ihop med kablarna från masten. Det hela isolerades och förseglades med två lager krympslang med lim.

Spänningsfall

Även om strålkastarna är av LED-typ så är de på 20 W styck. Det sitter en i masttoppen och två en bit under spridarna. För att minska spänningsfallet ökas spänningen till 24 V i en DC/DC-komvandlare direkt efter el-panelen vid navbordet. Både reläboxen, laternorna och strålkastarna accepterar en spänning mellan 12 och 30 Volt.

Föregående inlägg

söndag 30 juni 2024 20:46

Nästa inlägg

tisdag 27 augusti 2024 21:40
Ämnen
Laddar konversation