Dela detta inlägg

Motron monteras i motorrigg byggd i aluminium vilken i sin tor monteras i motorbädden som plastas fast i skrovet.

Motorrigg

Riggen för motorn tillverkade jag av aluminium 6082, en legering med mycket bra hållfasthetsegenskaper men på bekostnad av saltvattensbeständigheten, ett medvetet val. Med ett nyrenoverat motorrum utan inläckande kylvatten torde det hålla sig rent och torrt. Motorn monterades på en 8 mm plåt i med ett 3 mm djup urfräsning för motorn som skruvas fast med sex M8-skruvar i 316L. Mellan bricka och plåt ligger en nylonbricka, för att minska risken för bimetallkorrosion

Plåten är i sin tur förankrad med skruvförband i ett antal L-profiler (5 x 40 mm) i samma legering som plåten. Riggen sitter i sin tur fast i motorbädden via gummitassar för att ta bort eventuella stomljud.

 

Motorbädd

Fundamenten till motorbädden har jag tillverkat i förväg och behöver passas till. Kapas till längd och även sågas i vinkel. Jag hade i förväg räknat ut vilken vinkel de skulle sågas i, så när det var gjort ville jag ställa allt på plats för att se hur mycket motorn behövde sänkas i riggen för att axeln skulle linjera med Pythondriven. Så med ett par träklossar motsvarande tassarnas storlek monterade jag fast motorn i riggen och Pythondriven i motorn. När allt var tillpassat, och provmonterat ett par gånger om var det dags att plasta fast bädden i skrovet.

Som "gavel" till bädden fäste jag fast ett par bitar divinycell med smältlim. En sista kontroll av position och utmärkning för placering. Med ett par duttar smältlim i gavelbitarna av Divinycell monterade jag fast bädden (eller bäddarna ?) och kunde direkt gå på med att spackla upp en hålkälsfog och sedan laminera fast med väv. Tyvärr bröts strömmen vid 22, innan jag hunnit lägga alla lager väv, så i ljuset av en ficklampa lade jag på peelply och återupptog arbetet två dagar senare.

Bädden sitter nu med 3 mm tjockt laminat över hela samt ytterligare 3 mm längs med sidorna.

Laddar konversation

Föregående inlägg

onsdag 18 maj 2022 10:03

Nästa inlägg

tisdag 31 maj 2022 13:20